Vanhakaupunki tänään

Vanhan kaupungin asukkaista osalla on vuosisataiset sukujuuret alueella. Monet ovat tänne muuttaneita, usein suurista kaupungeista. Vanhan kaupungin idylli puhuttelee ja täältä hankitaan kakkosasuntoja tai vapaa-ajan taloja pihapiireineen.

Näin kaupungin ilme muuttuu kun osa asukkaista elää Vanhassa kaupungissa ympärivuotisesti ja toiset taloista ja asunnoista seisovat osan vuodesta tyhjillään. Mutta kaikilla asukkailla on jotakin yhteistä – vahva tunneside vuosisatoja pystyssä olleisiin taloihin ja elämäntapaan jota ne edustavat. Asukkaat vaalivat ylpeydellä vanhoja rakennuksiaan. Niitä korjataan ja huolletaan rakennustyylin ja iän mukaan eikä silti tarvitse luopua nykyajan mukavuuksista. Yhä useampi taloista on peruskorjattu pieteetillä. Rakennuskannasta huolehditaan ja vanha kaupunginosa on paremmassa kunnossa kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Käsityöläiset ja palvelut

Vanhassa kaupungissa harjoitetaan edelleen erilaisia käsityölaisten ammatteja. On huonekalujen ja ikkunoitten kunnostajia, on tekstiilien ja sisustuksen ammattilaisia, kampaajia, partureita, on pesula ja apteekki. On ravintoloita ja kahviloita, pizzerioita ja tunnelmallisia yöpaikkoja. Näille kaikille yhteinen nimittäjä on ystävällinen palvelu. Enemmän aiheesta osiossa `Näe ja koe`.    

Meren ja luonnon äärellä

Saaristo, meri ja luonto ovat aina houkutelleet ihmisiä Vanhaan kaupunkiin. Monilla on vapaa-ajan veneitä ja venepaikkoja Etelä satamassa. Ramsholmen ja Hagen, luonnonpuistot kaupungin kyljessä houkuttelevat kävelyretkille. Valkovuokkojen kukkiessa hiekkakäytävillä riittää kulkijoita aamusta iltaan. Tuolloin palaavat nuoruutensa kaupunkiin vanhat tammisaarelaiset ja täällä opiskelleet nauttimaan herkästä kukkien loistosta ja vehreydestä. Kansallispuiston infokeskus Naturum on sekin Vanhan kaupungin naapurissa uimarannan ja lasten leikkipuiston vieressä.

Vireä asukasyhdistys

Föreningen Gamla stan i Ekenäs, vanhan kaupungin asukasyhdistys järjestää uskomattomalla sinnikkyydellä suosittuja tapahtumia kaiken ikäisille tammisaarelaisille ja kaikille niistä kiinnostuneille. Yhteistyötä tehdään myös kaupungin päättäjien ja asukkaitten kanssa.

Lue lisää aiheesta osiosta Vanha kaupunki Tammisaaressa