Kuriosa

I Ekenäs finns det lilla extra i stadsbilden. Det är en krydda för besökaren och detaljer som man kan betrakta och begrunda då man promenerar längs de charmiga gränderna.

 

Kvartersskyltarna
 

Kvartersskyltarna enligt en karta av lantmätare Claes Wilhelm Gylldén från 1843 då alla kvarter fick djurnamn. I Gamla stan har de flesta kvarteren namn efter olika fiskar men här finns också namn som Bäfvern, Wildsvinet och Wargen. Skyltarna utformades av elever vid Yrkesinstitutet Sydväst.

 

Gatubelysningen i Gamla stan

 

Gatubelysningen i Gamla stan utbyttes till lyktstolpar i gammaldags stil år 2007. Stolparna finansierades till största delen med privata medel. Lyktstolparna bär plaketter med sponsorernas namn.
 

Skvallerspegel


 

Skvallerspeglarna med två snedställda spegelglas var allmänna förr. Spegeln fanns på utsidan av ett fönster så att man unde se gatulivet till vänster och höger om fönstret. Det var ett sätt att få information om vad som hände och skedde medan man kanske avnjöt en kopp kaffe vid sitt fönsterbord. Det finns ett flertal skvallerspeglar i Gamla stan. 
 

Badstrand för hundar 

Badstrand för hundar. Det finns en alldeles egen sandstrand för våra fyrbenta vänner vid Västvallen där de får plaska på av hjärtans lust och svalka sig under varma sommardagar.
 

Sång och musikestraden i Stallörsparken


 

I Stallörsparken finns en sång och musikestrad som uppfördes på 1930-talet. Estraden har ett speciellt utseende med havet som bakgrund. Här sjunger Ekenäs manskör traditionsenligt in våren den första maj. I folkmun kallas estraden Snäckan på grund av sin form.
 

Badstegen vid Vassbukstorget

 

Vid bryggorna på udden vid Vassbukstorget finns en badstege där du kan ta dig ett privat dopp om du vill undvika badständerna. På sommarmorgnarna kan man se ett lämmeltåg av människor i badrockar som kommer från sina hem i Gamla stan för att ta sig ett morgondopp.