Parker

De lummiga parkerna i Gamla stan är grönskande oaser där man kan njuta av härliga picknickstunder, lekar och spel eller bara koppla av en stund. Stadens parkavdelning är känd för att sköta parkerna väl. En extra eloge förtjänar avdelningens skojiga temadekorationer vid t.ex. jul, påsk, första maj och halloween. 

 

Stallörsparken
 

Stor park med möjligheter till bad, minigolf, beachvolley och picknick. Spännande lekpark i närheten samt flera mysiga restauranger, terrasser, caféer och glasskiosker.

Skepparträdgården
 

Lummig och vidsträckt park med utsikt mot havet. Här tyckte konstnärinnan Helene Schjerfbeck om att sitta och måla under de stora, skuggande träden. I parken finns flera minnesmärken och ett nytt utegym är under arbete. Idealisk för picknick, spel och lekar.

Våghusparken


Trevlig havsnära park där Kanotklubben Wågens kiosk är öppen sommartid. Vid parken finns en flytande picknickbrygga som kommit dit på Föreningen Gamla stans initiativ och talkoarbete. Här kan man lyssna till vågornas kluckande och njuta av picknickkorgens innehåll som kanske har inhandlats på Rådhustorget om det råkat vara torgdag.

Lindan
 

Lindan vid Västvallen. Parkområde med underbar havsutsikt och med Gamla stans pittoreska röda hus i bakgrunden. Idealisk plats att njuta av solnedgången över stadsfjärden. På våren kommer fågelskådarna hit för att studera knipor, svärtor, skrakar och svanar som flockas ute på fjärden.

Alf Fagers park


Alf Fagers park (Kyrkparken). Lummig, fridfull park invid den vackra kyrkan från 1680-talet. Ett rött hus invid parken, Smedens hus, är ett av de äldsta husen i stan med små fönster med fyra rutor och roliga lunettfönster som liknar citronskivor under takkanten. 

En stund i parken, kanske följd av ett besök i den öppna kyrkan, där man kan tända ljus för sina nära bortgångna ger själen ro.